Hopp til hovedinnhold
Norge pumper opp olje, og vi er i ferd med å bli et velstandssamfunn med store inntekter og høyt forbruk. Vi har hus, bil, båt og hytte. Farge-TV og all slags elektronikk. Begge foreldrene jobber. Feminismen er i vinden, og det blir mer akseptert å skille seg. Vi demonstrerer for naturvern, mot Vietnamkrigen og atomkraft. Man er for eller mot det meste.

Disco-musikken kommer for alvor. Vietnamkrigen avsluttes omsider. Vi får flere månelandinger. Sovjetunionen invaderer Afghanistan. Punken slår gjennom. Svorsk gjør inntog i norske hjem.

Bestefar spurte hva jeg ønsket meg til bursdagen min. Svaret var enkelt: Sykkel! Apache – en sånn rød en, med høyt sete og vimpel. Han smilte i barten: – Du skal få 300 kroner, og så må du snakke med pappa om resten. Jeg hadde litt tannfe-bidrag og 17.mai-penger og sånn, men 300 var jo masse penger! Jeg sendte brev da jeg hadde kjøpt sykkelen: 

«Kjære bestefar! Takk for penga. Pappa kjøpte en 17-ramme. Den er veldig kul, men litt stor. Har kælva to ganger, men ingen denne uka. Koden på låsen er 2-1-3. Hils bestemor også.»

Svein, 9 år i 1970

Jeg var faktisk veldig dårlig til å spare – det var jo så gøy å bruke penger! Jeg ville jo også kjøpe meg noe fint egentlig, men pengene ble ofte brukt på godteri. Broren min var veldig flink til å spare. Og fikk godteri av meg.

Bård, 12 år i 1976

Furuset. Ark. Klippgen, Holm & Halvorsen, aug. -78.
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1