Hopp til hovedinnhold
17. mai 1945. Hamar. Nasjonaldag. Frigjøringen. Russetoget passerer forbi S. Rustads forretning i Torggata 42. Fredsdagene. Plakat "Fredsruss anno 1945. "
Nesten tre av fire nordmenn bor på landet, og folketallet på bygdene øker faktisk raskere enn i byene. De fleste familier lever av jordbruk, fiske, industri og håndverk. En tredel av alle voksne kvinner har lønnet arbeid utenfor hjemmet. Den moderne barnetrygden innføres. Godteri er langt fra hverdagskost, men noe man ser frem til. Lekene er sjelden kjøpt i butikk, men lages selv.

Tiåret preges av andre verdenskrig. FN, NATO og Europarådet opprettes. Staten Israel og Folkerepublikken Kina opprettes. Den kalde krigen innledes med blokaden av Berlin.

Jeg plukket multe til noen rikfolk fra Oslo som hadde hytte i Rendalsfjellene, så jeg kunne tjene penger til egen sykkel. Jeg plukket sikkert minst 50 kilo – det var strevsomt og tungt å bære. Men det var veldig stor stas da dagen endelig kom, og jeg kunne kjøpe meg en feiende flott, blå damesykkel. Neste år syklet jeg på min blå sykkel inn til de samme damene og solgte multer, og for disse pengene kjøpte jeg meg en klokke.

Magni, 11 år i 1943

Gruppe barn bader i Kvennveita ved demning, Brumunddal, Ringsaker.

Oversikt over alle tiårene 1940 – 2000

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1