Hopp til hovedinnhold
 /

Hvorfor har vi laget denne utstillingen?

SpareBank 1 Østlandet kan føre sine aner tilbake til 1845, og i 2020 feires det 175-års jubileum. I den anledning er det satt opp en vandreutstilling med et utvalg av sparebøsser fra 1920-tallet og frem til i dag. Denne vandreutstillingen blir vist på steder som har vært vesentlige i bankens historie.

Sparebøssene har vært et slags symbol og kjennetegn for banken i mange lokalsamfunn. I alle fall for den yngre generasjonen, blant annet gjennom sparebankuka som har vært en årlig begivenhet siden 1959, med barn og sparing som hovedfokus.

Men sparebankenes historie og betydning er så mye mer. Det var opprettelsen av sparebankene som i sin tid la til rette for at også folk med små midler og vanlige arbeidsfolk kunne spare noen av sine penger, for lettere å kunne skape en fremtid for seg og sine. Sparebankene har også vært, og er fortsatt, en viktig bidragsyter og generøs giver i lokalsamfunnet.

Historien vi forteller i denne nettutstillingen er ment som et raskt omriss av begivenhetene rundt sparebankenes opprinnelse og virksomhet, personlig sparing og økonomi de siste tohundre år. I kapittelet "Tid og penger" har vi også forsøkt å skape små tidsbilder, og sette personlig økonomi og sparing inn i de ulike tiårenes rammer og begivenheter fra 1940 og fram til i dag.

Vi håper utstillingen vil lære deg noe du kanskje ikke visste eller har reflektert så mye over – sparebankenes viktige bidrag i samfunnsutviklingen, og at sparing og forbruk kan påvirke både din egen hverdag og hele samfunnet for øvrig. Kanskje du til og med legger til side litt ekstra penger etter du har lest deg ferdig?

Riktig god lesning!

​​Utstillingen er laget med støtte fra Sparebankstiftelsen Hedmark.
Produsert av Anno museum.